Voor veel mensen is eerder stoppen met werken een aantrekkelijk vooruitzicht. Geen wekker meer, meer tijd voor jezelf, reizen, hobby’s of kleinkinderen: het klinkt als de ultieme vrijheid. Maar het is een keuze die je niet zomaar maakt. Eerder met pensioen gaan vraagt om een gedegen voorbereiding, financiële discipline en het maken van heldere keuzes. Hieronder lees je meer over de voordelen, nadelen en aandachtspunten, én hoe je dit doel kunt bereiken.
Uiteenlopende redenen om eerder te willen stoppen met werken
De motivatie om eerder te stoppen met werken is vaak persoonlijk. Sommigen voelen zich fysiek of mentaal vermoeid na jarenlange arbeid. Anderen willen simpelweg meer uit het leven halen dan alleen werk. Door eerder te stoppen, creëer je ruimte om te doen wat écht belangrijk voor je is. Je krijgt de tijd om te reizen, vrijwilligerswerk te doen of gewoon te genieten van rust en familie.
Een ander voordeel is dat je meer grip krijgt op je gezondheid en welzijn. Langdurige werkdruk kan leiden tot stress, burn-out of lichamelijke klachten. Door tijdig af te bouwen of volledig te stoppen, kun je deze risico’s mogelijk verminderen.
De AOW-leeftijd schuift op
In Nederland is de AOW-leeftijd gekoppeld aan de gemiddelde levensverwachting. Naarmate mensen ouder worden, wordt verwacht dat ze ook langer blijven werken. Dit betekent dat de AOW-leeftijd in de loop der jaren steeds verder opschuift. In 2025 ligt de AOW-leeftijd op 67 jaar. Vanaf 2028 stijgt deze verder naar 67 jaar en 3 maanden. Toekomstige verhogingen zijn afhankelijk van de ontwikkelingen in de levensverwachting, en zullen telkens vijf jaar van tevoren bekendgemaakt worden. Wie eerder wil stoppen met werken, moet er dus rekening mee houden dat de periode tot de AOW-uitkering langer wordt. Je moet zelf zorgen voor de overbrugging van die jaren, wat het belang van een goed financieel plan vergroot.
De financiële uitdaging
Vroeg met pensioen gaan betekent dat je inkomen eerder stopt. Terwijl je wel nog jarenlang moet rondkomen. Dat vraagt een goede visie en inzet om enerzijds een stevige financiële buffer op te bouwen, en anderzijds mogelijk toekomstige kosten te verlagen.
Er zijn verschillende manieren om een financiële buffer aan te leggen. Eén van de bekendste methoden is beleggen voor je pensioen. Door periodiek geld in te leggen dat wordt belegd in bijvoorbeeld aandelen of obligaties, kun je op lange termijn vermogen opbouwen. Zeker bij een langere horizon en voldoende spreiding biedt beleggen kans op een hoger rendement dan sparen. Er bestaan bovendien beleggingsproducten die speciaal gericht zijn op pensioenopbouw en fiscaal voordelig zijn (lijfrente).
Als je beschikt over extra vastgoed of overwaarde op je woning, kan het rendabel zijn om dit te verkopen of (deels) te verhuren. De opbrengst kun je inzetten als aanvulling op je inkomen. Voor ondernemers geldt bovendien dat de verkoop van hun bedrijf een grote financiële slag kan opleveren. De waarde van het bedrijf kan – indien goed opgebouwd – een pensioen op zichzelf vormen, waarmee eerder stoppen ineens realistisch wordt. Ook sparen blijft een solide, zij het minder winstgevende, manier om een buffer op te bouwen. Zeker in combinatie met andere strategieën kan een spaarrekening een stabiele basis vormen voor de eerste jaren zonder inkomen.
Daarnaast zijn er creatieve oplossingen die niet direct gaan over kapitaal, maar wel bijdragen aan een langzamere overgang naar een werkvrij leven. Denk aan deeltijdwerken of freelancen: minder werken, maar nog wel deels inkomen genereren. Ook verlofsparen of het gebruikmaken van sabbaticalregelingen via je werkgever kunnen je eerder lucht geven. Sommige cao’s maken het mogelijk om jarenlang extra uren te sparen en zo eerder met (betaald) verlof te gaan.
Voor wie een eigen woning heeft, kan het versneld aflossen van de hypotheek ook aantrekkelijk zijn. Door je maandlasten structureel te verlagen of zelfs hypotheekvrij te worden, heb je later minder inkomen nodig. Dit geeft meer ruimte om eerder te stoppen.
Welke combinatie je kiest, hangt af van je levensstijl, financiële situatie en wensen. Maar één ding is zeker: vroeg beginnen met plannen maakt alles eenvoudiger.
Een nieuwe invulling aan je dag geven
Stoppen met werken betekent niet dat je stil komt te zitten – tenzij je dat zelf wilt. Velen kiezen ervoor om een nieuwe invulling te geven aan hun dagen. Denk aan vrijwilligerswerk, het starten van een kleine onderneming, mantelzorg of gewoon lekker genieten van hobby’s zoals schilderen, tuinieren of reizen.
Sommige mensen blijven ook in deeltijd actief: een gulden middenweg waarbij je minder werkt, maar nog wel inkomsten behoudt. Zo kun je alvast wennen aan een andere levensstijl zonder direct je financiële zekerheid los te laten.
Nadelen en aandachtspunten
Eerder stoppen met werken klinkt aantrekkelijk, maar kent ook valkuilen. Naast het financiële plaatje (je hebt minder inkomen en moet langer met je spaargeld doen), kan het emotioneel ook uitdagend zijn. Werk geeft structuur, sociale contacten en zingeving. Niet iedereen voelt zich prettig zonder deze kaders. Daarom is het belangrijk om ook mentaal voorbereid te zijn. Bedenk voordat je daadwerkelijk de stap zet wat je precies wil gaan doen. Waar haal je voldoening uit? En hoe blijf je sociaal verbonden?
Bewuster leven
Eerder stoppen met werken is haalbaar, maar vereist voorbereiding, planning en discipline. Door op tijd te beginnen met sparen of beleggen, bewust om te gaan met je uitgaven en na te denken over wat je écht wilt doen met je tijd, vergroot je de kans op een financieel en emotioneel succesvol vroeg pensioen. Zeker nu de AOW-leeftijd blijft stijgen, is zelf regie nemen belangrijker dan ooit. Het draait niet alleen om eerder stoppen, maar vooral om bewuster leven.