Typ voor de grap maar eens het woord ‘epibreren’ in Word. De kans is groot dat hij met autocorrect er een ander woord van maakt of er rode puntjes onder zet. Met andere woorden, dit woord kent Word niet en hij denkt dat het niet eens een woord is. En toch, toch zal het je verbazen dat het wel degelijk betekenis kent.
In deze blog vertellen we je dan ook graag wat het woord betekent en hoe je het kan gebruiken. En we zeggen het maar alvast, in sommige gevallen is het best een handig smoesje om even je rust te krijgen. Al is het gebruiken van smoesjes nou nooit écht de bedoeling, is it?
Betekenis van het woord
First things first, we willen je eerst gelijk de betekenis van het woord duidelijk maken. Zo snap je waarschijnlijk ook beter wat er in de rest van de blog wordt geschreven. Dus, epibreren is:
Je zegt da je gaat epibreren als je niet nader gespecificeerd, erg voornaam werk zegt te gaan doen, terwijl het eigenlijk niets voorstel.
Met andere woorden, eigenlijk zeg je heel druk te zijn met iets, terwijl dat ‘iets’ in de praktijk niks voorstelt.
Herkomst van het woord
Van sommige woorden is het vrij simpel om de herkomst ervan te achterhalen. Zo zijn er woorden zoals ’trottoir’ en ‘computer’ welke duidelijk uit een andere taal komen. Ook is er van sommige woorden een hele geschiedenis aan verbastering. Enfin, bij epibreren is dat net wat lastiger.
Het zou de Nederlandse schrijver Simon Carmiggelt zijn die voor het eerst het woord gebruikte. In 1954 introduceerde hij het woord, al kwamen mensen er later achter dat het helemaal niet Carmiggelt was die het woord. als eerste in zijn mond nam. Nee, hij had het in 1953 al van iemand anders gehoord. Het betrof een Haagse ambtenaar, wie het woord schijnbaar al tijden lang gebruikte en er altijd mee weg kwam. Of nou ja, wellicht dat het woord destijds even opleefde in gebruik, maar tegenwoordig horen we het eigenlijk nooit. Probeer het eens uit, zouden we zeggen.
Afleiding
Nog even een kleine uitstap naar letterlijke onderdelen van ons werk: het is namelijk zo dat er deskundigen zijn die zich hebben gebogen over het woord, en zij zijn ongeveer op dit punt gekomen:
- het lijkt een respectabel woord, onder meer omdat het het karakter heeft van een frans leenwoord, vanwege de uitgang -eren. Een woord als equilibreren klinkt ook vrij ‘luxe’ en lang niet iedereen kan de betekenis ervan benoemen. Net zoals dat bij het woord epibreren dus is.
- het Griekse voorzetsel epi zit in het woord, wat eveneens duidt op een knap stukje taalkundigheid.
Waar het op neer komt. Het woord klinkt chique en mensen, vooral van hoe de Haagse ambtenaar gebruikte, voelden zich te gegeneerd om te vragen naar de betekenis. Totdat Carmiggelt dus aan zijn loket kwam en erachter kwam dat het niks betekent en de ambtenaar het zelf heeft bedacht.
Gebruik van het woord
Maar goed, over proberen gesproken, in wat voor situaties zou je dit woord eigenlijk kunnen gebruiken? We geven je graag een aantal voorbeelden. Lees:
- Op het werk
Na een lange vergadering ben jij eigenlijk wel klaar om naar huis te gaan, in plaats van dat je nog de vrijmibo met je collega’s afrondt. Je zegt dat je nog moet ‘epribreren’ en daarom helaas niet kan aanschuiven. - Om uitstel vragen
‘Ja hoor, het document komt er wel aan. Het moet alleen nog even geëpibreerd worden, en dan komt het jou kant op.’ Met zo’n uitspraak geef je jezelf gewoon nog even wat uitstel, zonder dat je een echte reden van de vertraging hoeft te geven. - Thuis
Of je nog even een wasje wil draaien voor je puber, want hij heeft toch echt dat shirt voor morgen nodig. Nou, jij vindt het eigenlijk wel gezegend en zegt dat je geen tijd hebt, vanwege het epibreren. Poeh, daar heb je jezelf nog maar even mooi onderuit gepraat.
Ja? Heb je ‘m door? Nice, dan kan je binnenkort dit woord misschien zelf ook gebruiken om ergens onderuit te komen. Let je er wel op dat je het niet te vaak gebruikt? Dat valt namelijk op!
Conclusie
Het woord epibreren, dat bestaat eigenlijk helemaal niet. Sterker nog, de Haagse ‘ontdekker’ van dit woord, zegt het zelf bedacht te hebben. Hoewel we ons eigenlijk niet kunnen voorstellen dat iemand dit nog gebruikt, weet jij in elk geval wel wat het betekent als iemand dit als smoesje wil gebruiken. Nou, dat was ‘m weer voor vandaag. We zien je graag de volgende keer weer terug op bedrijfskennis!